[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Św. Hildegarda - Terapie schorzeń

 

 

INDEKS SCHORZEŃ

 

Alergie/katar sienny

Babka płesznik

Kmin rzymski

Nalewka z piołunu

Arterioskleroza

Nalewka z piołunu

Dyptam

Astma

Nalewka z języcznika

Herbata z wrotyczu i kopru włoskiego

Bezsenność

Nalewka z korzeni obrazków plamistych

Blizny

Krem z fiołka

Bolesne miesiączkowanie

Tabletki koprowo-galgantowe

Krem z wrotyczu

Bóle głowy

Mieszanka ziołowa z pelargonią (grypa i przeziębienie)

Krem z fiołka (zapalenie zatoki czołowej, neuralgie)

Kuracja musem z wszewłogą górską (migreny)

Krem z choinkowy (bóle głowy w nadciśnieniu tętniczym)

Bóle śledziony

Krem choinkowy (z jodły)

Bóle uszu

Krople gronowe

Bóle w klatce piersiowej

Okład z bluszczyku kurdybanka

Olejek piołunowy

Choroby oczu

Mięta polej z octem winnym

Koper włoski

Olejek fiołkowy

Nalewka piołunowa

Choroby reumatyczne

Sivesan

Tabletki z pigwy, przetwory z pigwy

Krem piołunowy

Mieszanka z nasion selera

Choroby skóry

Macierzanka

Krem z macierzanki

Krem z fiołka (owrzodzenia skóry)

Żel z siemienia lnianego

Chrypka (bezgłos)

Nalewka z dziewanny

Cukrzyca

Nalewka z języcznika

Cysty tkanki łącznej

Nalewka z rzęsy wodnej

Krem z fiołka

Czyraki

Krem lub olejek z fiołka

Ziele werbeny

Nalewka z korzenia goryszu

Depresje, wahania nastroju

Nalewka z korzeni obrazków plamistych

Nalewka z fiołka

Korzeń lukrecji

Bertram

Koper włoski

Nasiona babki płesznik

Hyzop

Herbata ze złocienia balsamicznego i kopru włoskiego

Dolegliwości hormonalne

Nalewka z języcznika

Nalewka z rzęsy wodnej

Pieprz kubeba owoce lub tabletki

Dolegliwości nerek

Nalewka z piołunu

Dolegliwości pęcherza

Nalewka z piołunu

Kuracja herbatą z szałwii

Dolegliwości serca

Galgant

Tabletki galgant z koprem

Nalewka z pietruszki

Dyptam

Mieszanka z kozieradką pospolitą

Dolegliwości trawienne

Koper włoski

Babka płesznik

Mus wszewłogowo-gruszkowy

Nalewka piołunowa

Bertram

Mięta polej lub nalewka z miętą polej

Bylica pospolita

Dolegliwości uszu, szum w uszach

Olejek gronowy

Okład z bluszczyku kurdybanka

Dolegliwości wątroby

Nalewka z języcznika

Hyzop

Bylica pospolita

Grzybica

Krem z fiołka

Mieszanka z pelargonią

Intensywny (nieprzyjemny) zapach ciała i z ust

Mięta polej

Koper włoski

Sivesan

Kuracja musem z wszewłogą górską

Klimakterium

Pieprz kubeba (owoce do żucia)

Nalewka z języcznika

Sivesan

Krwiaki

Krem fiołkowy

Krwawnik w proszku

Mastopatia

Nalewka z języcznika

Krem z fiołka

Mięśniaki macicy

Nalewka z rzęsy wodnej

Krem z fiołka

Migrena

Kuracja musem wszewłogowo-gruszkowym

Krem z jodły

Żel piołunowo-winny

Nadciśnienie tętnicze

Sivesan

Nalewka z piołunu

Krem choinkowy (z jodły) przy bólach głowy

Nadpobudliwość

Pieprz kubeba

Neurastenia

Gałka muszkatołowa

Nalewka pietruszkowa

Nietrzymanie moczu

Bluszczyk kurdybanek okład

Nalewka piołunowa

Nieżyt żołądka

Bylica pospolita

Obniżony nastrój, niechęć do pracy

Nalewka z fiołka

Herbatka z lukrecji

Herbata z wrotyczu i kopru włoskiego

Hyzop

Oczyszczanie jelit

Miód wszewłogowo-gruszkowy

Nalewka piołunowa

Babka płesznik

Nalewka z mięty polej

Odtruwanie (po usuwaniu plomb amalgamatowych, chemioterapii)

Bertram

Mus gruszkowo-wszewłogowy

Nalewka z rzęsy wodnej

Szałwia

Oparzenia np. słoneczne

Żel z siemienia lnianego

Krem z fiołka

Operacje

Krwawnik (przed i po zabiegu, operacji)

Krem fiołkowy na blizny

Opryszczka

Krem z fiołka intensywny

Osłabienie odporności

Nalewka z piołunu

Nalewka pietruszkowa

Nalewka z rzęsy wodnej

Mieszanka z dziewięćsiłem

Bertram

Pieprz kubeba

Osłabienie pamięci, koncentracji, brak sprawności intelektualnej

Herbata z wrotyczu i kopru włoskiego

Macierzanka

Olejek z pokrzywą

Kompres na głowę z mięty polej

Pieprz kubeba

Kuracja wiosenna nalewką z piołunu

Owrzodzenie żołądka

Mieszanka „na żołądek” z lukrecją gładką

Półpasiec

Nalewka z rzęsy wodnej

Galgant

Werbena pospolita (zewnętrznie kompresy)

Problemy z zębami (parodontoza, krwawiące dziąsła)

Płyn z ługiem winoroślowym

Przeziębienia/grypa

Mieszanka z pelargonią/ tabletki z pelargonią (bóle głowy)

Spray z pelargonią

Galgant

Krople gronowe (bóle uszu)

Nalewka z dziewanny

Nalewka z szanty

Krem z fiołka

Korzeń goryszu w gorączce

Olejek piołunowy na kaszel

Okład z bluszczyku kurdybanka

Kuracja nalewką z piołunu

Nalewka z rzęsy (nawracające infekcje)

Skaleczenia, rany

Krwawnik (wewnętrznie i zewnętrznie)

Żel z siemienia lnianego

Ziele werbeny

Krem z fiołka

Stany zapalne

Proszek z nasion selera

Ziele werbeny

Ziele krwawnika

Trądzik

Korzeń goryszu

Nalewka z języcznika

Krwawnik

Macierzanka

Ukąszenia owadów

Płyn z babką w sprayu

Upławy

Nalewka z języcznika

Nalewka piołunowa

Krem z wrotyczu

Zupa z wrotyczem

Wrzody na nogach

Krem z fiołka

Olejek z ostropestu plamistego

Krwawnik

Wypadanie włosów

Zasadowa woda z ługiem z popiołu śliwy

Mus wszewłogowo-gruszkowy

Wzdęcia

Wszewłoga górska mus

Krem choinkowy

Zupa z wrotyczem

Zapalenie migdałków

Nalewka z korzenia goryszu

Nalewka z szanty

Werbena pospolita okład

Zapalenie oskrzeli

Nalewka z języcznika

Olejek z piołunu

Zaparcia

Koper włoski

Babka płesznik

Zupa z wrotyczem

Mus z wszewłogą górską

Zgaga

Koper włoski

Bylica pospolita

Zmęczenie, wyczerpanie

Sivesan

Kąpiel w bluszczyku kurdybanku

Żylaki

Olejek z ostropestu

Krem z fiołka

Olejek z fiołka

 

 

PRZYPRAWY I NALEWKI ZIOŁOWE

 

Babka płesznik (Plantago psyllium)

 

Zastosowanie: nasiona babki płesznik napełniają radością, poprawiają trawienie, oczyszczają krew w jelitach, pomagają w zaparciach i zapaleniu jelita grubego, stosowane w profilaktyce zapalenia żołądka i jelit. Babka zawiera substancje śluzowe, a w przewodzie pokarmowym może napęcznieć, osiągając nawet czterdziestokrotność swej objętości. Dzięki warstwom śluzu możliwa jest absorpcja i usunięcie substancji trujących, niestrawionych resztek pokarmowych z jelita oraz alergenów.

 

Sposób użycia: profilaktycznie 1 łyżeczkę nasion, w stanach chorobowych 3 razy dziennie 1 łyżeczką posypywać potrawy. Popijać dużą ilością płynów, min. 1 szklanką.

 

Bertram (Anacyclus pyrethrum)

 

Zastosowanie: zaburzenia trawienia, nieprawidłowe żywienie, cukrzyca, niestrawność, wspomaga układ nerwowy, poprawia nastrój, usuwa zaflegmienie w okolicach gardła oraz nosa. Wzmacnia śluzówki oraz wspomaga wydzielanie śliny. Odpowiada za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia. Bertram dzięki anacyklinie i pyretrynie daje kompletną ochronę organizmu. Jest lepiej ukrwiony i krew oczyszczona z substancji trujących i zarazków. Dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwwirusowemu i przeciwpasożytniczemu odgrywa istotną rolę w leczeniu chorób infekcyjnych i zapobieganiu zakażeniu. Dr van Hecken donosi o skuteczności bertramu w leczeniu malarii i AIDS w Zambii, w Afryce Centralnej, gdzie realizowany jest projekt badawczy WHO.

 

Sposób użycia: 1-3 szczyptami posypywać każde jedzenie lub dodawać do gotowania. Tabletki. 3 razy dziennie 1-2 tabletki rozpuścić na języku.

 

Bluszczyk kurdybanek (Herba glechomae)

 

Zastosowanie: szum w uszach, niedosłyszenie, zaburzenia krążenia krwi, nietrzymanie moczu. W bólach gardła oraz klatki piersiowej. Doskonały środek wzmacniający.

 

Sposób użycia: używać często jako przyprawa do gotowania oraz jako ciepły kompres nakładać w woreczku lnianym bezpośrednio na bolące miejsce. Kompres pozostawić na godzinę. Okryć ręcznikiem frotowym. Powtarzać 3 razy w tygodniu przez dłuższy czas. Przy nietrzymaniu moczu kompres nałożyć na podbrzusze na 2 godziny.

Przygotowanie: 2 łyżki ziela z 500 ml wody gotować przez ok. 3 minuty. Przelać przez sito i ciepłe ziele przyłożyć do ucha, gardła czy piersi jako kompres.

 

Bylica pospolita (Artemisia vulgaris)

 

Zastosowanie: wrzody żołądka i dwunastnicy, błędy dietetyczne, zgaga, zapalenie żołądka, wrażliwość żołądka, osłabienie tkanki łącznej, hemoroidy, żylaki. Bylica pomaga w trawieniu tłuszczu. Wg dra Hertzka, odkrywcy medycyny Hildegardy, jedno z lepszych ziół przy dolegliwościach żołądka. Dr Hertzka radzi pacjentom z wrzodami żołądka przez rok dodawanie bylicy do potraw.

 

Sposób użycia: 1-3 szczypty bylicy dodawać do gotowania potraw.

 

Dyptam (Dictamnus albus)

 

Zastosowanie: pomaga ogólnie na „zwapnienie” naczyń krwionośnych, kamienie nerkowe oraz żółciowe. Bóle serca wywołane arteriosklerozą, podwyższony poziom cholesterolu. Poprawia ukrwienie.

 

Sposób użycia: Kilka razy dziennie przez dłuższy czas (3-6 miesięcy) spożywać 1-2 szczypty sproszkowanego ziela. Posypywać pieczywo albo używać jako przyprawę do potraw.

 

Galgant (Alpinia officinarum)

 

Zastosowanie: jest środkiem nasercowym pomagającym na bóle, osłabienie i skurcze serca oraz zaburzenia krążenia, kurcze żołądka i jelit (syndrom Roemhelda), dolegliwości miesiączkowe, stany wyczerpania i osłabienia. Ma właściwości rozkurczowe. W koncepcji Hildegardy jest jednym z najskuteczniejszych środków na wzdęcia, mdłości, witalizację serca i układu krążenia. Dzięki ostrym substancjom czynnym galgant powoduje rozszerzenie skurczonych naczyń wieńcowych serca i na drodze odruchu językowo-sercowego powoduje zwiększony dowóz tlenu i dokrwienia mięśnia sercowego, wskutek czego ból serca ustępuje. Normalizuje się też ciśnienie tętnicze. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym galgant pomaga w bólach reumatycznych i w rwie kulszowej.

 

Sposób użycia: można go stosować zapobiegawczo dodając do wszelkich potraw szczyptę sproszkowanego galgantu lub 1 tabletkę po jedzeniu. W bólach serca 1 tabletkę. Jeśli bóle serca nie znikają po 5 minutach zażyć ponownie tabletkę i po 5 minutach ponownie. Rozpuścić na języku (odruch językowo-sercowy).

Na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym i przeziębienie zażywać szczyptę galgantu w herbacie z malin.

W bólach na tle żołądkowo-sercowym sprawdziła się kombinacja kopru włoskiego i galgantu w tabletkach. Również plus polecany jest przy bolesnym miesiączkowaniu. Należy stosować już 2 dni przed okresem, a następnie w razie potrzeby zażyć 2-3 tabletki dziennie.

 

Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)

 

Zastosowanie: uniwersalna przyprawa wspomagająca układ nerwowy, przeciwdziałająca melancholii, do oczyszczania krwi, odtruwania, przy zmęczeniu, ospałości, osłabieniu koncentracji. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe oraz przeciwbakteryjne. Wspomaga trawienie i ma właściwości psychotropowe.

 

Sposób użycia: 1-3 szczypty dodawać do potraw

 

Herbata ze złocieniem balsamicznym i koprem włoskim

 

Skład: złocień balsamiczny, Koper włoski.

 

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • xiaodongxi.keep.pl