[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Owoce morza
Opracowanie: kaaamilaaa
 Tinca
Najpierw zacznijmy od podstaw.
Jakie wybrać?
Krewetki można kupić w całości albo tylko ich cześć jadalna, czyli ogon. W sprzedaży
bywają ogony w skorupce, a także już jej pozbawione. Kupując krewetki, sprawdź, czy
są suche i jędrne, bo to świadczy o ich świeżości. Sklepy oferują najczęściej krewetki w
puszkach lub zamrożone. Jedne i drugie są już gotowe do spożycia.
Co jeść?
Krewetki zamrożone należy ułożyć na sicie umieszczonym na garnku z gotująca się
wodą lub na chwile zanurzyć we wrzątku.
Częścią jadalna tych skorupiaków jest ogon, ale same skorupki można wykorzystać np.
do ugotowania wywaru do sosu. Krewetki należy wyjąć ze skorupki, usunąć głowę i
przewód pokarmowy (jest to cienka czarna nitka biegnąca wzdłuż grzbietu).
Jak podawać?
Duże krewetki, podobnie jak langusty i homary, pyszne są z grilla. Najlepiej upiec je w
całości. Natomiast z mniejszych można przyrządzić szaszłyki. Doskonale smakują
krewetki smażone w cieście lub na sklarowanym maśle. Często podawane są na zimno,
z sosami, w sałatkach (np. z ryżem, jabłkiem i ananasem) lub w wytwornych koktajlach
z owoców morza. Dla tych, którzy z rezerwą podchodzą do tych pysznych skorupiaków,
polecamy krewetkowa pastÄ™ do kanapek. PuszkÄ™ krewetek odsÄ…czamy z zalewy i
miksujemy z łyżką soku z cytryny. Wlewamy tyle śmietanki, by powstała gęsta masa
(nie więcej niż pół szklanki). Doprawiamy chrzanem, pieprzem, dodajemy 2 łyżki
posiekanej natki i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2
Jolatje
SCAMPI W SOSIE ÅšMIETANOWO-CZOSNKOWYM
(podam przepis na 6 osób)
2 kg scampi – obrane, 6 ząbków czosnku – posiekany, nać pietruszki –
posiekana, szklanka śmietany, odrobina mąki, tłuszcz do smażenia,
przyprawy, (sól, pieprz, papryka)
Na patelni podgrzewamy tłuszcz, podsmażamy czosnek, do niego dodajemy scampi i
smażymy, w międzyczasie dodajemy przyprawy, gdy scampi będą miękkie ( nie wolno
za długo smażyć, gdyż będą twarde) dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką i pietruszkę,
chwilkÄ™ jeszcze na ogniu i gotowe.
Pychotka, moje dzieci przepadajÄ… za tÄ… potrawÄ…, smacznego
!
Kasiabrzo
SCAMPI (LUB PO PROSTU KREWETKI)
Smażone w głębokim maśle z czosnkiem, szalenie zmysłowe, bo można jeść palcami,
i tak cudownie zaostrzają apetyt, również kulinarny...Oraz makaron z pesto, koniecznie
spaghetti, bo nie ciąży na żołądku..
3
Franki
SPAGHETTI Z KREWETKAMI W SOSIE
ÅšMIETANOWYM OCZYWIÅšCIE Z CZOSNKIEM
Spaghetti, śmietana 18%, ok 1/2 kubeczka (dannone), 3-4 ząbki czosnku,
małe krewetki ok, 1 1/2 garści, masło lub oliwa, bazylia, zioła,
prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki - posiekana, sterty
parmezan, ok. 3/4 szkl.(ja lubię duuużo tego serka)
Makaron ugotować al dente. W między czasie na oliwie podsmażyć czosnek - tak, aby
się nie zrumienił, dodać krewetki (rozmrożone lub nie koniecznie), smażyć kilka minut,
ok. 10, a jeśli zajdzie potrzeba dodać odrobinę wody. Przykryć. Po chwili dodać
posoloną śmietanę. Delikatnie wymieszać z zawartością patelni, przyprawić
przyprawami i jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu.
Ugotowany makaron odcedzić, zostawiając odrobinę wody z gotowania, garnek
postawić na gazie. Dla urozmaicenia smaku, makaron można doprawić odrobiną
przyprawy do makaronów. Następnie, makaron wrzucić na patelnię z sosem, wymieszać
i na talerzyki. Posypać parmezanem i udekorować pietruszką.
Tinca
KREWETKI SMAŻONE W CIEŚCIE
30 dag konserwowych krewetek, 2 łyżki mąki, jajo, 9 łyżek oleju, sól,
pieprz
Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle
wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Odstawić je na
godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i
opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju.
Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z
dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów. (Podobnie można przygotować
kalmary i małże).
4
UZ
MAKARON Z KREWETKAMI, GRZYBAMI I
GROSZKIEM
Zaczyna się od nastawienia wody na makaron (ja lubię spaghetti albo inny długi i cienki
makaron).
W tym samym czasie na patelni na maśle lub margarynie (ja używam margaryny, ale
niewiele) razem ze szczypiorkiem albo scalionami (małe cebulki) i trochę czosnku
podsmaża się pieczarki, po kilku minutach dodaje rozmrożone ugotowane krewetki
i podlewam winem, i to ma się dusić kilka minut.
(Jak nie zapomnÄ™, to czasami zalewam krewetki winem godzinÄ™ przed gotowaniem
i pozwalam im się marynować. W przepisie oryginalnie były nie gotowane krewetki, ale
można spokojnie zastąpić mrożonymi, gotowanymi, tyle ze potem je się już bardzo
krótko dusi, bo zrobią się twarde).
Na koniec dodaję groszek (znowu mrożony), posypuję natką pietruszki, trochę
tymianku, pieprzu (jak gotuje dla swojego chłopaka to dodaję jeszcze cayenne, bo on
lubi ostro).
Tym polewam górę makaronu i na koniec posypuję parmezanem. Potrawę
przygotowuje się bardzo szybko, czasami sos gotuje się krócej niż makaron i jest bardzo
lekka i smaczna.
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • xiaodongxi.keep.pl